CAPI

A CAPI módszer az angol Computer Aided Personal Interviewing rövidítése, mely számítógéppel támogatott személyes megkérdezést jelent.

Miért érdemes személyes megkérdezést alkalmazni?

A személyes megkérdezés esetén a beszélgetés természetesebb, mint telefonos kérdezés esetén. Bonyolultabb, hosszabb és mélyebb kérdések is feltehetők, mivel a kérdezőbiztos tud bennük segíteni. Amennyiben a lekérdezés a válaszadó lakásában történik, úgy a kérdezőbiztos megfigyelheti az adott otthont, életmódot, berendezéseket és ezekből is nyerhető információ.

A számítógéppel támogatott lekérdezés egyik nagy előnye, hogy ötvözi a számítógépes rögzítés gyors eredményeit és a személyes megkeresésből származó bizalom hatását. Nincs szükség a kérdőívek manuális rögzítésére, mellyel idő nyerhető. Multimédiás anyagok (képek, hangfájlok, videók) lejátszására is lehetőség van, ezzel színesebbé, érdekesebbé lehet tenni a kérdőíveket.

A kérdezés végén az adatok, így a hibák is rögtön ellenőrizhetőek.

A lekérdezés 60%-ánál már készíthetőek gyorsjelentések, mivel az adatokat rögtön egy központi rendszerben mentik el.

 

Hogyan zajlik a kutatás?


A CAPI módszer keretében a kérdezőbiztosok személyesen látogatnak el a válaszadóhoz. A beszélgetés alatt a laptop-on futó kérdőív kérdéseit teszik fel nekik, illetve ebben rögzítik a válaszaikat. A kérdezés során minden válasz azonnal tárolódik, amelyekből az interjú végén összeáll egy, az interjút összefoglaló adatfájl.

Az automatizált kérdőívben utasításokat, megjegyzéseket lehet hozzáfűzni az egyes kérdésekhez; illetve be lehet állítani, hogy egyes válaszok esetén melyik kérdésre ugorjon tovább a rendszer ezzel is gyorsítva a kérdezés menetét.