PAPI

A PAPI módszer az angol Paper And Pencil Interviewing rövidítése, mely nyomtatott kérdőíves kérdezést jelent.

Miért érdemes kérdőíves lekérdezést alkalmazni?

A személyes megkérdezés esetén a beszélgetés természetesebb, mint önkitöltős kérdőív esetén. Bonyolultabb, hosszabb és mélyebb kérdések is feltehetők, mivel a kérdezőbiztos tud bennük segíteni. Amennyiben a lekérdezés a válaszadó lakásában történik, úgy a kérdezőbiztos megfigyelheti az adott otthont, életmódot, berendezéseket és ezekből is nyerhető információ.

Személyes kérdőíves megkérdezést rengeteg területen lehet alkalmazni, mind a piac-, média- és közvéleménykutatásban. A kérdőívek formájára, tartalmára és nyelvezetére nincsen semmilyen megkötés. A reprezentatív minták eredménye objektív és általánosítható.

 

Hogyan zajlik a kutatás?

A kérdőívek nyomtatott formában kerülnek a kérdezőbiztosokhoz, akik papíron töltik ki azokat a válaszoknak megfelelően.

Az alkalmazási területei: személyes megkérdezés, önkitöltős adatfelvétel, illetve naplós adatfelvétel. Személyes megkérdezés esetén mélyebb, részletesebb vizsgálatot végezhetünk. Az önkitöltős kérdőívek esetén a válaszadók maguk töltik ki azt, majd visszaküldik a kutatónak, melynek előnye, hogy megfontoltabb válaszokat adnak, de a visszaküldési arány kisebb. A naplós adatfelvétel esetén a válaszadó naplót vezet a kutatni kívánt szokásairól, például vásárlás, rádióhallgatás.

A válaszokat a lekérdezés végén számítógépes rendszerben rögzítik, majd az adatokat elemzik. A rögzítés miatt ez a módszer időigényesebb és drágább is az automatikus rendszereknél, de sok esetben nincsen másra lehetőség.