Home Hogyan? Online kutatások
Online kutatások
Miért érdemes online kutatást alkalmazni?

A kutatás adatfelvételi ideje és költsége is kevesebb a személyes lekérdezéshez képest, akár 2-3 nap alatt is elérhetünk eredményeket. A lekérdezést nem kérdezőbiztosok végzik, így az ő személyes benyomásuk nincsen hatással a válaszokra. A válaszok megfontoltabbak, mivel a válaszadók akkor töltik ki a kérdőívet, amikor akarják, ezáltal több dolgot tudnak felidézni. A kérdőívet kitöltés során megszakíthatják és egy későbbi időpontban folytathatják, így növekszik a kitöltési hajlandóság. Az esetleges hibás válaszokat a programozott rendszer egyből kimutatja és javítaniuk kell, illetve a kötelezően megválaszolandó kérdéseket sem lehet kihagyni.

Multimédiás (kép, hang, videó) anyagokkal a kérdőív színesebbé, érdekesebbé, sokoldalúbbá tehető. Többszintű, bonyolult struktúrával rendelkező kérdőíveket is lehet készíteni, hiszen a válaszadó csak az adott kérdéseket látja, nem kell törődnie a felépítéssel.

 

Hogyan zajlik a a kutatás?

A kutatás célcsoportja nem az internetezők tábora, hanem a fogyasztók, akik az interneten tájékozódnak termékekről, szolgáltatásokról, ezért először meg kell vizsgálni, hogy az adott célcsoport esetén alkalmazható-e online lekérdezés.

A kérdőívet számítógépes rendszerben kell rögzíteni, zárt mellett nyitott kérdések is lehetnek, melyben a válaszadó kifejtheti véleményét. A kérdőív felépítése lehet bonyolult, de 15-20 percnél nem szabad több időt igénybe vennie. A kérdőívet interneten keresztül lehet kitölteni.